Antrenament pentru reziliență: cum să stăpânești rezistența mentală și să prosperi

Ce este mai exact reziliența?

Dacă tot ai auzit despre “Rezilență” în ultima perioadă, să știi că nu e de ignorat, recunosc că și eu am aflat târziu de acest concept, abia după ce am trecut prin burnout, dar mi-a atras atenția în mod special pentru că nu mai era doar un cuvânt, era ceva ce începusem să simt în anumite situații care în trecut mă încercau mai mult.

Reziliența este opusul fragilității. Flexibilitatea este o parte importantă a rezilienței. Reziliența este considerată mai frecvent un proces.

Prin definiție, este capacitatea de recuperare rapidă din dificultăți, de a face față dificultăților, de a te adapta într-un mod pozitiv la situații dificile. Este un fel de putere, o forță care ne ajută să stăpânim anumite situații dificile și să devenim mai buni dupa depășirea lor.

“Reziliența nu este o trăsătură pe care oamenii o au sau nu. Implică comportamente, gânduri și acțiuni care pot fi învățate și dezvoltate în oricine.” A.P.A.

“Psihologii definesc reziliența ca procesul de adaptare bună în fața adversității, traumei, tragediei, amenințărilor sau surselor semnificative de stres. Oricât reziliența implică „revenirea” din aceste experiențe dificile, poate implica și o creștere personală profundă” A.P.A.

“Concentrează-te pe puterea ta – capacitatea de a te schimba – nu pe neputința ta.” Stephen Marmer

2 Lucruri pe care le-am câștigat după burnout

Deși în general eram o persoană optimistă și înainte de burnout-ul avut în 2012, aveam destule momente când eram panicat, ipohondru sau prea îngrijorat de unele aspecte din viața mea.

După perioada respectivă în care am făcut mai multe schimbări în stilul de viață și m-am “imersat” în cărți, cursuri, workshop-uri și tot ce am găsit util legat de tema psihologiei pozitive am câștigat 2 lucruri:

  • La exterior am câștigat percepția celor din jur că fiind o persoană optimistă (poate prea optimistă după părerea unora) sau “Zen”. 
  • La interior am câștigat reziliența, o transformare de mindset, noi modele mentale cu care să abordez provocările dar și lucrurile bune.

Cum se poate dezvolta reziliența?

Ce este antrenamentul pentru reziliență?

  • „Un proces dinamic care cuprinde adaptarea pozitivă în contextul unei adversități semnificative” (Luthar Et al, 2000)
  • “Reziliența poate fi modelată de modul în care interpretăm adversitățile cu care ne confruntăm” (Yeager & Dweck, 2012)

Construirea rezilienței înseamnă cunoașterea de sine și a propriilor „puncte forte ale rezilienței”, cum să le dezvolți și cum să devi conștient de potențialele capcane ca să eviți căderea în ele.  

În primul rând este vorba despre echilibru între tăria mentală și fitnessul emoțional. Este important mentalul cât și emoționalul, autocontrolul și un simț al sensului.

De exemplu: Sunt reacții emoționale care declanșează tipare mentale nesănătoase dar și tipare mentale nesănătoase care declanșează reacții emoționale.

Competențe de reziliență

Conform celor de la Universitatea Pennsylvania, care au un program de training dedicat rezilienței (Penn Resilience Program) există 6 competențe de reziliență:

  • Constiința de sine
  • Auto-reglare
  • Agilitate mentală
  • Punctele forte ale caracterului
  • Conexiune
  • Optimism

 

 

Când am dat peste lista de mai jos recomandată de APA am realizat că într-un fel sau altul le integrasem în viața mea și pot să confirm că respectivele moduri ajută la construirea rezilienței. Asta nu însemna că nu mă mai afectează nimic din ce trăiesc, dar m-au ajutat să fac față mai bine provocărilor.

10 moduri de a construi reziliența (Asociația Americană de Psihologie) 

  1. Construiește relații sociale. „Acceptarea ajutorului și sprijinului din partea celor care țin la tine și te vor asculta întărește reziliența.”
  2. Nu considera crizele probleme de netrecut. „Încearcă să privesti dincolo de prezent, la modul în care circumstanțele viitoare pot fi mai bune”.
  3. Acceptă că schimbarea este o parte a vieții. „Acceptarea circumstanțelor care nu pot fi schimbate te poate ajuta să te concentrezi asupra circumstanțelor pe care le poți modifica.”
  4. Mergi spre obiectivele tale. „Fă ceva în mod regulat – chiar dacă pare o mică realizare – care îți permite să te îndrepți spre obiectivele tale.”
  5. Acționează hotărât. „Mai degrabă decât să te detașezi complet de probleme și stresuri și să îți dorești să dispară, acționează pe cât de mult poți în situații adverse.”
  6. Caută oportunități de descoperire de sine. „Oamenii învață adesea ceva despre ei înșiși și pot constata că au evoluat într-un anumit fel ca urmare a luptei lor cu pierderea”.
  7. Dezvoltă o perspectivă pozitivă asupra propriei persoane. „Dezvoltarea încrederii în capacitatea ta de a rezolva probleme și încrederea în instinctele tale ajută la consolidarea rezilienței.”
  8. Ține lucrurile în perspectivă. „Chiar și atunci când te confrunți cu evenimente foarte dureroase, încercă să iei în considerare situația stresantă într-un context mai larg și să păstrezi o perspectivă pe termen lung.” 
  9. Menține o perspectivă plină de speranță. „Încercă să vizualizezi ceea ce dorești, mai degrabă decât să îți faci griji cu privire la ceea ce îți este teamă.”
  10. Ai grijă de tine. „Fii atent la propriile tale nevoi și sentimente. Implică-te în activități care îți plac și le găsești relaxante.”

Pe tine ce te-a ajutat, ce ai găsit util în față provocărilor sau în recuperarea după astfel de momente? Care este modul tău preferat de a-ți construi reziliența?

Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect sau altul din sfera psihologie pozitive îmi poți scrie în privat pentru mai multe detalii.

Autoevaluare pozitivă „Ce e Bine cu Tine – Descarcă ghidul și descoperă ce e bine cu tine. Transformă-ți punctele forte în fundația unei vieți mai echilibrate și mai fericite.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 × 1 =