fbpx

Povestea mea cu burnout-ul, depresia și anxietatea

Cum am reușit să depăsesc cea mai grea perioadă din viața mea

Bine te-am găsit, ca să dau puțin context la toată treaba asta, ideea este că secțiunea “Intervenții pentru fericire” a început ca o modalitate de a documenta drumul parcurs de mine alaturi de psihologia pozitivă și procesul de recuperare avut după depresie, anxietate și atacuri de panică în 7 ani de experimente și descoperiri personale care m-au ajutat să imi îmbunătățesc starea de bine și fericirea.

Am descoperit psihologia pozitiva in primavara vara lui 2013 după aproape un an de provocări în care am avut episoade de atacuri de panică, anxietate și depresie declanșate de burnout (pentru a ieși din stările respective am încercat tot felul de soluții și am luat mai multe măsuri despre care povestesc aici).

Am ajuns la concluzia că dacă știam pe atunci câteva dintre practicile, intervențiile și știința din acest domeniu (psihologia pozitiva) sunt sigur că acele episoade nu s-ar fi întâmplat niciodată sau măcar acea perioadă ar fi fost mai ușor de depășit. După cum spune psihologul Martin Seligman, „Intervențiile preventive ar salva un ocean de lacrimi”.

Burnout, episoadele depresive și atacurile de panică

În ciuda faptului că nu mi s-a întâmplat nimic tragic în 2012 am avut o perioadă plina de incercari cu toate acele stari nasoale. Privind în urmă observ că au existat mai mulți factori care m-au adus în acea stare mentală și fizică, printre care: jobul – făceam ceva doar pentru bani si eram foarte stresat, relațiile – discuțiile cu partenera, certurile din familie, etc, fizic – nu dormeam suficient, nu mâncam corespunzător, mental – tipare de gândire negative, “mentalitate fixă” și credințe limitative. A fost defapt un burnout care a generat acele episoade depresive și anxioase.

A fost precum zicala cu „noaptea întunecată a sufletului”, un amestec de stări fizice si mentale intense, greu de exprimat in cuvinte. Am fost până la punctul în care cred că un procent din oameni ajung să-și pună capăt zilelor. Îmi amintesc, în ciuda tuturor celor de mai sus, că totuși aveam în mine dorința arzătoare de a depăși toate acestea și de a recâștiga echilibrul mental și fizic, deci eram hotărât să fac tot posibilul și imposibilul. Voi încerca să detaliez în unele postari de pe blog ce lucruri au funcționat pentru mine din acel moment.

Fragmentul din “Authentic Happiness” care mi-a dat speranță

Revenind la subiectul psihologiei pozitive, îmi amintesc că în 2013 am găsit pe internet un fragment al cărții “Authentic Happiness” de Martin Seligman și am fost fascinat de această nouă știință.

Primele carti pe acest subiect pe care le-am “devorat”.

După o scurtă perioadă de timp în vara lui 2013, am dat peste o comunitate și un loc în oraș unde se învațau lucruri pe acest subiect, mai exact  “Institutul pentru fericire” (Ipf.ro). M-am entuziasmat și am devenit membru activ al acelei comunități. A fost unul dintre locurile în care am întâlnit o mulțime de oameni minunați și am învățat multe despre psihologia pozitivă și dezvoltare personală în general.

La unul din workshop-urile de la IPF

Creșterea post-traumatica vs pierderea sensului

Între 2013 și sfârșitul anului 2015 starea mea s-a îmbunătățit și am experimentat zic eu ceea ce se mai numește „creștere post- traumatică” adica in acea perioadă de timp, motivația, emoțiile pozitive și optimismul au crescut dar apoi au început să fluctueze. La sfârșitul lui 2015 am avut o nouă provocare, am pierdut “drive-ul”, impulsul, cheful și pasiunea pentru ceea ce făcusem în ultimii 15 ani (muzică, producție audio, DJing și evenimente live de acest gen).

Am simțit ca am pierdut sensul pe care-l aveam și toate emoțiile mele pozitive au scăzut la zero. Aceasta a fost o provocare diferită de burnout-ul din 2012, deoarece toate simptomele și stările fizice ciudate au dispărut, iar acum mă simțeam cumva “amorțit”. Din nou, am început o nouă “căutare” de data aceasta pentru sens și emoții pozitive.

Încercând să găsesc un nou sens cu cariera mea, un lucru pe care îl știam sigur pana atunci a fost că vreau să fac și business (până atunci mai începusem 2 business-uri) și de data asta am început o afacere de comerț online, mi-am continuat și studiile superioare pentru o diplomă de 3 ani în Afaceri Internaționale. După 3 ani am “eșuat” în noul meu business online, dar am învățat multe din asta, mi-am luat licența și am obținut și certificarea ca “Formator”

“Acțiunea aduce claritate”

Toate acțiunile astea mi-au fost de mare ajutor, e o vorba care îmi suna mereu în cap “acțiunea aduce claritate”, așa ca am tot acționat ca sa obtin și mai multă claritate în ce îmi doream și urma sa fac. Timp de peste un an am fost concentrat pe un alt proiect început tot în 2013, o școală pentru DJ (theDJ.ro) proiect care m-a ajutat să cunosc o mulțime de oameni faini și să învăț despre cum se lucrează cu adulții cand vor sa învețe ceva și să dobîndească noi abilități.

Intre timp, mi-am recăpătat cheful de a face muzică și am început să lucrez la noul meu album cu invitați și la un album în colaborare cu Omu Gnom, am început să scriu pe blog, toate astea sunt un semn că emoțiile pozitive au început să reapară și am găsit un sens în noile proiecte.

Creşterea rezilienţei psihologice

Ce știu sigur este că lucrurile astea m-au ajutat să îmi dezvolt reziliența (un subiect despre care o sa mai discutam aici) iar asta m-a ajutat enorm mai ales în 2020 care a fost un an plin de incertitudine și provocări pentru toată lumea datorită situației cu Covid 19 .

Concluzia

Concluzia mea este ca dacă îți asumi responsabilitatea, actionezi si perseverezi și nu în ultimul rand ceri ajutorul cand te simți blocat poți trece peste provocările de genul asta pe care viața ți le oferă. 

 

Povestea ta care este, tu cum ai ajuns într-o situație de genul și cum ai reușit să treci peste? Poți lăsa un comentairu care să inspire pe cineva sau îmi poți scrie în privat.


Descarcă ghidul gratuit și află cu ajutorul psihologiei pozitive lucrurile mai puțin cunoscute care fac o mare diferență în ce privește fericirea și starea ta de bine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

seven + eleven =