Care sunt provocările de sănătate mintală cu care se confruntă Millennials și Gen Z astăzi?
- Care sunt principalii factori care influențează sănătatea mintală a generațiilor Millennials și Gen Z?
- Există o soluție la aceste provocări?
În lumea digitală rapidă de astăzi, Millennials (cei născuți între 1981 și 1996) și Gen Z (cei născuți între 1997 și 2012) se confruntă cu provocări unice legate de sănătatea mintală. Aceste generații își trăiesc anii formativi într-un peisaj dominat de social media, instabilitate economică și o piață a muncii în continuă schimbare, în plus a mai fost și criza COVID și tot ce a urmat după.
A fost o perioada când în societate nu se punea accent pe păstrarea și dezvoltarea sănătății mintale. A existat acea perioad ă pre psihologică, cum o numește Christophe Andre, în care generațiile Baby Boomers și Gen X s-au descurcat cum au putut cu aceste aspecte.
Accesul la informație a ajutat la promovarea unor descoperiri științifice și concepte utile care pot promova sănătatea mintală și pot face viața mai ușoară generațiilor care au urmat celor dintâi și totuși se pare că fiecare generație are provocările sale

Provocările de sănătate mintală cu care se confruntă Millennials și Gen Z astăzi
Deși condițiile generale de viață sunt mult mai bune în comparație cu generațiile anterioare, sănătatea mintală a Millennials și a Gen Z este influențată de o interacțiune complexă a factorilor sociali, tehnologici și individuali (abuzul de substanțe, epuizarea fizică, etc).
Chiar dacă generațiile Millennials și Gen Z față de generațiile anterioare sunt mai conștiente de aspecte ce țin de sănătate mintală nu le face imune la provocările actuale.
- Generațiile mai tinere au niveluri mai ridicate de alfabetizare în sănătatea mintală, sunt mai bine pregătite să identifice semnele și simptomele bolilor mintale și au cunoștințe despre unde să caute ajutor.
- Persoanele din generația milenialilor, care au crescut auzind despre anxietate, depresie, tulburări alimentare și suicid, sunt mai deschise față de cei care se regăsesc în aceste condiții.
- Fac diferența dintre ideea de alegere și o condiție. Bolile mintale nu sunt niciodată alese. Ele reprezintă o stare care trebuie abordată, nu ascunsă. Și ideea că poți să oprești sau să renunți să mai gândești excesiv la starea ta psihologică încă există în rândul generației X
Tendințele privind sănătatea mintală în rândul Millennials și Gen Z
Principalele provocări pentru aceste generații sunt anxietatea, depresia și singurătatea. Aceste probleme sunt agravate de expunerea constantă la social media, unde comparațiile și cyberbullying-ul sunt la ordinea zilei. Factorii economici și insecuritatea locurilor de muncă, adaugă stresului. Stigmatizarea complică și mai mult căutarea ajutorului.
Principalele provocări sunt:
Stres și anxietate:
- Generațiile Millennials și Gen Z raportează niveluri mai ridicate de stres și anxietate decât generațiile anterioare.
Singurătate și izolare:
- Cu toate că sunt mai conectate prin tehnologie, generațiile mai tinere adesea experimentează sentimente de singurătate și izolare.
Dificultăți în abilitățile interpersonale:
- Generația Z se confruntă cu provocări în dezvoltarea abilităților interpersonale puternice din cauza creșterii dependenței de comunicarea digitală.
- Interacțiunile virtuale nu au cum să ofere aceeași profunzime de conexiune ca și conversațiile față în față.
- Construirea relațiilor semnificative și navigarea în situații sociale pot fi mai dificile pentru această generație.
Millennials:
- Depresie: Studiile indică faptul că Millennials au rate mai mari de depresie în comparație cu alte generații. Depresia majoră se află printre primele 10 afecțiuni de sănătate care afectează generația Millennials.
- Anxietate: Adesea numiți “generația anxioasă”, Millennials sunt mai predispuși să fie diagnosticați cu tulburări de anxietate. Aproximativ 12% dintre Millennials au primit un astfel de diagnostic, ceea ce este mai mult decât dublul procentajului din rândul generației Boomers.
- Abuz de substanțe: Millennials prezintă un risc mai mare de decese legate de alcool și droguri. În ultimul deceniu, decesele legate de droguri în rândul Millennials au crescut cu 108%, în timp ce decesele cauzate de alcool au crescut cu 69%.
Gen Z:
- Depresie și disperare: Cercetările realizate de Walton Family Foundation au arătat că 42% dintre membrii Gen Z se confruntă cu depresie și sentimente de disperare, aproape de două ori mai mult decât rata americanilor peste 25 de ani (23%).
- Anxietate: Gen Z se confruntă cu niveluri alarmante de anxietate, 61% fiind diagnosticați medical cu o afecțiune de anxietate. Anxietățile comune includ îngrijorări legate de viitor, finanțe, muncă, activități sociale și relații.
“Gen Z. Cea mai grea perioadă pentru a fi tânăr: unu din cinci tineri Gen Z europeni spune că starea sănătăţii lui mintale este proastă sau foarte proastă” https://www.zf.ro/special/gen-z-cea-mai-grea-perioada-pentru-a-fi-tanar-unu-din-cinci-tineri-21811040
“Jumatate din generatia Millennials se confrunta cu probleme de sanatate mintala” https://www.edumedical.ro/jumatate-din-generatia-millennials-se-confrunta-cu-probleme-de-sanatate-mintala/
Care sunt principalii factori care influențează sănătatea mintală a generatiilor Millennials și Gen Z?
Factorii care afectează sănătatea mintală a generatiilor Millennials și Gen Z sunt diverși.
Iată o listă cu principalii factori:
Nesiguranța economică & inechitate economică
Atât Millennials, cât și Gen Z au crescut în perioade de instabilitate economică. Millennials au experimentat criza financiară din 2008 în timpul anilor de formare sau la începutul vârstei adulte, în timp ce Gen Z a fost afectată de turbulențele economice cauzate de pandemia COVID-19. Aceste evenimente au generat îngrijorări legate de securitatea locurilor de muncă, datoriile studențești și accesibilitatea la locuințe, contribuind la anxietate și stres.
Social media și tehnologia
Utilizarea extinsă a rețelelor de socializare și a tehnologiei digitale are un impact profund asupra sănătății mintale. Deși ele pot facilita conectivitatea și comunitatea, dar pot contribui și la probleme precum cyberbullying-ul, preocupările legate de imaginea corporală și presiunea de a prezenta constant o versiune curată și adesea nerealistă a vieții. Nicio altă generație nu a avut acces atât de imediat și nefiltrat la știri pe parcursul vieții lor, ceea ce poate duce la stres, anxietate și alte probleme de sănătate mintală. Conectivitatea permanentă poate duce, de asemenea, la suprasolicitare informațională și dificultăți în menținerea limitelor sănătoase.
Schimbările Climatice și anxietatea ecologică
Creșterea conștientizării privind schimbările climatice și impactul acestora a generat o creștere a anxietății ecologice în rândul tinerilor. Urgența și percepția inacțiunii în privința problemelor climatice pot crea un sentiment de disperare și frustrare, afectând bunăstarea mintală.
Tulburările sociale și politice
Ambele generații au fost martore ale unor schimbări sociale și politice semnificative, inclusiv mișcări pentru justiție rasială, egalitate de gen și drepturile LGBTQ+. Aceste mișcări pot fi surse de inspirație și activism, dar pot duce și la stres și epuizare, mai ales atunci când progresul pare lent sau întâmpină rezistență.
Crizele de sănătate
Pandemia COVID-19 a avut un impact unic și profund asupra sănătății mintale, generând incertitudine generalizată, izolare și durere. Perturbarea vieții de zi cu zi, frica de boală și pierderea persoanelor dragi au agravat problemele existente de sănătate mintală și au creat altele noi.
Echilibrul între muncă și viață personală
Economia gig, munca la distanță și amestecul dintre viața personală și profesională au schimbat modul în care este percepută munca. Aceste schimbări oferă flexibilitate, dar pot estompa limitele dintre muncă și odihnă, conducând la epuizare și lipsă de echilibru între muncă și viață personală.
Așteptări mari și stres la locul de muncă
Millennials și Generația Z se confruntă adesea cu așteptări mari la locul de muncă. Presiunea de a reuși, împreună cu orele lungi de lucru și instabilitatea locului de muncă, le pot afecta bunăstarea mintală.
Dinamica familială și educația
Schimbările în structura și dinamica familiei, cum ar fi creșterea ratei divorțurilor și a gospodăriilor monoparentale, precum și stilurile de parenting care fie protejează excesiv, fie pun prea multă presiune pe copii, pot afecta sănătatea mintală. Ambele generații se confruntă, de asemenea, cu provocarea de a avea grijă de părinții în vârstă în timp ce își construiesc propriile vieți.
Accesul la asistență medicală mintală
Deși conștientizarea problemelor de sănătate mentală a crescut, accesul la asistență medicală mentală de calitate și accesibilă rămâne o provocare. Stigmatizarea în jurul sănătății mintale, timpurile lungi de așteptare și costurile tratamentului pot descuraja persoanele să caute ajutor.
Identitate și autoexprimare
Călătoria de a explora și exprima propria identitate poate fi atât o experiență plină de putere, cât și stresantă. Acceptarea socială variază, iar procesul de autodescoperire vine adesea cu propriile provocări.
Presiunea de a reuși
Așteptările ridicate din partea societății, părinților și chiar a propriei persoane pot determina Millennials și Gen Z să simtă o presiune imensă de a reuși în plan academic, profesional și personal. Această presiune poate duce la perfecționism, anxietate și depresie.
Criză de socializare
Generația Z se confruntă cu o criză de socializare, având de-a face cu izolarea și anxietatea crescută.
În ciuda faptului că sunt mai conectați digital, Millennials și Gen Z pot experimenta izolarea socială. Singurătatea și lipsa de conexiuni semnificative pot afecta sănătatea mintală.
Milenialii și Generația Z sunt din ce în ce mai vocali despre luptele lor.
Ei apelează la social media pentru suport și validare, dar aceasta duce adesea la un ciclu de comparație și stres mental suplimentar. Unii caută terapie sau consiliere, dar mulți se confruntă cu bariere precum costurile și accesibilitatea. Profesioniștii în sănătatea mintală lucrează pentru a oferi resurse, în timp ce anumite persoane publice au reușit sa crească gradul de conștientizare prin povești personale și advocacy.
Tema sănătății mintale ajunge la o recunoaștere pe scară largă.
Acoperirea mediatică, discuțiile publice și cazurile de profil înalt aduc problema în prim-plan.
“How teens view social media’s impact on their mental health”CNN https://edition.cnn.com/2024/05/21/health/teen-social-media-mental-health-wellness/index.html
“Anxiety and depression is spiking among young people. No one knows why.”
https://www.politico.com/news/2024/04/10/mental-health-crisis-kids-experiment-00151369
O parte din marile companii au început, mai ales după criza Covid, să implementeze politici de susținere a sănătății mintale, cum ar fi zilele libere pentru sănătate mintală, serviciile de consiliere și programele de conștientizare.
Și totuși, conform celui mai recent studiu Deloitte – “Gen Z și Millennials găsesc motive pentru optimism în ciuda realităților dificile”
https://www2.deloitte.com/xe/en/insights/topics/talent/deloitte-gen-z-millennial-survey.html
Importantă pe care o au instituțiile și școlile în acest sens
Important acum este ca și instituțiile statului să adopte politici care să susțină aceste demersuri și mai ales școlile să implementeze programe în acest sens.
Curricula educațională nu include educația pentru sănătatea mintală, destigmatizare și adresarea problemelor de la o vârstă fragedă.
Sănătatea mintală în şcoli, ignorată: un singur consilier la 800 de elevi | “Este benefic pentru copii să aibă această terapie gratuită” https://www.antena3.ro/actualitate/sanatate/sanatate-mintala-elevi-ignorata-705822.html
“Școlile sunt un cadru ideal pentru programe de alfabetizare în domeniul sănătății mintale, deoarece mediul de învățare este deja stabilit. Educația în domeniul sănătății mintale reprezintă modul de a obține și de a menține o sănătate mintală bună și ar trebui să fie încorporată în programa școlară (Marinucci et al. 2021).” https://newsletter.apsi.ro/2023/05/24/sanatatea-mintala-la-copii-si-adolescenti-exemple-de-bune-practici-in-scoala/
“Stresul, anxietatea și multe alte probleme de sănătate mintală sunt din ce în ce mai des întâlnite în rândul elevilor.” https://blog.cme-bucuresti.ro/2023/07/18/sanatatea-mintala-nesustinuta-in-scoli/
“Sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților din România – Scurtă radiografie” UNICEF
“Sănătatea mintală a copiilor și a adolescenților din România (Policy Brief)”UNICEF
Cum protejăm sănătatea psihică a copiilor: „Școlile să recunoască că rolul lor trebuie să depășească temele și examenele”https://scoala9.ro/cum-protejam-sanatatea-psihica-a-copiilor–scolile-sa-recunoasca-ca/1075/
Dacă ne uităm la sanatatea mintala la nivel national si European, situația nu este prea roz. https://alexandrudamian.ro/sanatatea-mintala-la-nivel-national-si-european-provocari-si-recomandari-pentru-un-viitor-sanatos/
Împărțirea responsabilității
Cu o mai mare conștientizare și resurse, se pare că tot mai multe persoane se simt împuternicite să caute ajutor. Companiile prioritizează sănătatea mintală, oferind medii de lucru flexibile și beneficii în acest sens. Platformele de social media introduc funcții pentru a promova bunăstarea și a reduce conținutul dăunător.
Oricum ar fi, nu putem sa punem toata responsabilitatea doar pe factorii externi, mai ales în condiții de incertitudine este important ca fiecare individ să-și asume partea sa, ce ține de sine și ce poate fiecare sa faca.
Teoria “Set point”
Exista teoria “Set point” care arată prin cercetări faptul că fericirea si starea de bine este determinată parțial de genetică ta și parțial de factori externi.
Experții Lyubomirsky, Sheldon și Schkade au trecut în revistă dovezile existente și au descoperit că acești factori sunt circumstanțele vieții fiecăruia și activitățile voluntare pe care le întreprindem.
Responsabilitatea personală
Millennials și Gen Z pot învăța să-și echilibreze viețile digitale cu interacțiunile din lumea reală.
Factori externi
Revenind la factori externi, pare destul de clar că eforturile concertate pot duce la o schimbare culturală. Unde sănătatea mintală nu mai este un subiect tabu, iar sistemele de suport sunt mai robuste și accesibile. Societatea are puterea de a îmbunătăți radical stările de sănătate mintală pentru generațiile actuale și viitoare, ajutând oamenii să atingă stări optime de sănătate mintală.
Deși provocările rămân, stigmatizarea a fost redusă și există resurse și sisteme de suport mai bune pentru cei care au o situație materială favorabilă. Provocările sunt mai mari pentru cei fără prea multe resurse sau din mediile defavorizate, dar mai ales pentru tineri și adolescenți.
Soluția la aceste provocări de sănătate mintală constă într-o abordare multiplă: creșterea conștientizării, servicii de sănătate mintală accesibile, politici de susținere și o schimbare culturală spre deschidere și suport.
Este clară importanța abordării provocărilor de sănătate mintală în mod colectiv. Marile companii fac deja lucruri în acest sens, ONG-urile fac și ele eforturi și demersuri în acest sens, mai rămâne că instituțiile guvernamentale să se implice și să asigure un cadru optim.
Iar ce ține de noi ca indivizi, cred că o soluție constă în conversații deschise și empatie Și nu în ultimul rand vulnerabilitatea și comunitatea sunt esențiale pentru vindecare.
Next steps:
- Dacă ești în situația în care ai nevoie de suport verifică ajutorul pe care îl oferă asociațiile de mai jos.
- Vezi cum poți susține sau dacă poți dona către aceste asociații.
- Dacă ai idee și de alte asociații care sunt în lista te rog să-mi dai un email.
Dacă ai nevoie de un specialist în sănătate mintală: https://voifibine.ro/director-cabinete/
ONG-uri care oferă suport gratuit:
ONG-uri dedicate sănătății mintale
- https://mentalhealthforromania.org – Prin intermediul hărții lor, încearcă să facă procesul de găsire a unui specialist mai accesibil pentru toată lumea
- https://aliat-ong.ro/asociatia-aliat-pentru-sanatate-mintala-aasm/
- https://www.estuar.org/
- https://minteforte.ro/directii-principale/sprijin-psihologic/
- https://happyminds.ro/
- https://clinica-aliat-suceava.ro/
Surse:
- https://health.ec.europa.eu/non-communicable-diseases/mental-health_ro
- https://www.mckinsey.com/mhi/our-insights/gen-z-mental-health-the-impact-of-tech-and-social-media#:~:text=Gen%20Zers%20and%20millennials%20are,associated%20with%20poorer%20well%2Dbeing.
- https://acendahealth.org/impact-of-mental-health-for-millenials/#:~:text=A%20Pew%20Research%20Center%20study,Anxiety.
- https://www.discovermagazine.com/mind/mental-health-problems-increase-in-millennial-and-gen-z-new-study-reports
- https://www.harmonyhit.com/gen-z-anxiety-statistics/
- https://www.waltonfamilyfoundation.org/stories/foundation/generation-z-is-waging-a-battle-against-depression-addiction-and-hopelessness
Autoevaluare pozitivă „Ce e Bine cu Tine – Descarcă ghidul și descoperă ce e bine cu tine. Transformă-ți punctele forte în fundația unei vieți mai echilibrate și mai fericite.