Citeam la Mihaly Csíkszentmihalyi despre estimările sale in ce priveste limita conștiinței noastre si că putem procesa cel mult 126 de biți de informație pe secundă, 7560 pe minut și aprox. jumătate de milion pe oră.
Imaginează-ți o pâlnie care primește apă dintr-un râu imens. Râul reprezintă toată informația care ne inundă simțurile – milioane de biți pe secundă – iar pâlnia are o deschidere atât de mică încât poate lăsa să treacă doar 126 de biți pe secundă. Aceasta este limita capacității noastre de procesare conștientă: tot ce nu intră prin pâlnie este automat filtrat și rămâne în afara conștiinței noastre.
De exemplu, atunci când asculți o conversație, care consumă aproximativ 40–60 de biți pe secundă, îți folosești aproape jumătate din capacitatea totală, ceea ce explică de ce este dificil să te concentrezi simultan pe mai multe surse de informație. Sau un exemplu în cazul meu, nu pot asculta muzică cu versuri în timp ce fac treabă de birou, lucrez ceva la laptop, etc. pentru ca îmi distrage atenția.
Lucrurile acestea ne impactează atât productivitatea cât și starea de bine. Fie că vrei să poți duce task-urile la capăt într-un proiect fie că vrei puțină claritate mentală. Dacă ai spațiul mental prea încărcat sau încărcat cu “ce nu trebuie”, nu poți fii productiv și te poți simți copleșit.
În cartea “Hiper Focus” a lui Chris Bailey am regăsit această idee în altă formă, dar și o soluție la această limitare a noastră
.
“Spațiul de atenție’ este termenul folosit pentru a descrie ansamblul capacității mentale de care dispunem pentru a ne concentra și interpreta lucrurile în acest moment.” Deci spațiul nostru mental este limitat și trebuie sa avem grija cu ce îl umplem.
Cu ce anume putem să-l umplem?
Pai depinde de sarcini și de complexitatea lor.
Unele sarcini necesită un spațiu mai mare altele unul mai mic. Avem sarcini obișnuite și sarcini complexe. Cert este ca nu putem avea loc de două sau mai multe activități complexe în spațiul nostru mental.
Există trei combinații de sarcini care pot încăpea lejer în spațiul nostru de atenție:
Soluția este să-ți simplifici complet spațiul de atenție, concentrându-te doar pe două elemente esențiale:
Prin menținerea acestor două puncte în centrul atenției, îți asiguri că fiecare acțiune pe care o întreprinzi contribuie în mod direct la împlinirea scopului tău. Astfel, devii mai conștient de ce faci și, în același timp, reduci riscul de a te lăsa absorbit de distrageri neimportante, rămânând mereu aliniat cu ceea ce vrei cu adevărat să realizezi.
Iar un alt lucru important în acest sens de care trebuie să ți cont este “Reziduu de atentie”.
Dr Sophie Leroy a descoperit că există ceva ce se numește “Reziduu de atenție” – care se referă la fragmente din sarcina anterioară ce rămân în continuare în spațiul nostru de atenție.
Exista un reziduu de atenție din activitatea trecută sau din cea viitoare?
Pentru a-ți menține spațiul de atenție concentrat pe cele două elemente esențiale – scopul tău și acțiunea curentă – este important să eviți reziduul de atenție. Dacă lași sarcini neterminate sau te lași întrerupt, creierul tău rămâne blocat pe acele gânduri, reducându-ți capacitatea de a te concentra pe ceea ce faci în prezent. Astfel, îți afectezi negativ performanța în activitățile pe care dorești să le realizezi, mai ales când acestea necesită efort mental intens.
Autoevaluare pozitivă „Ce e Bine cu Tine – Descarcă ghidul și descoperă ce e bine cu tine. Transformă-ți punctele forte în fundația unei vieți mai echilibrate și mai fericite.